Prohledat tento blog

neděle 29. listopadu 2015

Zimní černobílé šaty s volánem

Velmi ženské, rafinovaně decentní  a zároveň teplé. Tak akorát přiléhavé, aby ponechaly dost prostoru k vlastni fantazii. Volán koketně vlnící se při každém houpavém kroku šťavnatých boků madame chic...



Takové šaty se hodí na seznamovací schůzku s Georgem nebo Madsem...


 Taky se hodí na klasickou nedělní rodinnou večeři.


 Nebo na oslavu přicházejícího měsíce světel, svíček, vůně skořice a vanilky, svařeného vína, koled, rodinné pohody a pomalejšího životního tempa...


Rozhodně se hodí na hlasitou oslavu konce nejnáročnějšího měsíce roku.


Opět nás Mistr Listopad nešetřil. Párkrát nás srazil na kolena. Pokaždé jsme ale klesali s důstojně zdviženou hlavou.  A odhodlaně se zvedali  s bojovně vysunutou bradou a pevně zaťatými pěstmi.
 Zabaleni do milionu dek, s hrnky horkého čaje jsme, v kruhu rodinném, spřádali bojové strategie na příští listopad. Plány, přípravy, modelové situace. Nasmáli jsme se hodně a spousta nápadů by byla, za jistých okolností , určitě, realizovatelná. Však uvidíme, kdo vyhraje válku...


K dalším drobným, avšak posilujícím radostem měsíce listopadu, patřilo štěstí, které přišlo poštou.  Netrpělivě očekávaný balíček s pleteninami. Samé zbytky ze světových přehlídek, ale použitelné.


Mezi ně patří nádherná hřejivá pletenina s černobílým vzorem. Něco mezi pultíkem a pepito vzorem. Absolutně poddajná, měkká a jemná. Nemohla jsem se té kvality nabažit.


Všem, kdo za mnou do dílničky, během šití zavítali, jsem přikládala látku k tváři. Nutila je přehazovat si ji přes ramena. Promnout ji v prstech a autenticky vyjadřovat své božské pocity z ni.
V závěru týdnu mou dílničku nemíjel pouze náš, léky oblouzněný a nemocí zeslablý,  pes...


Zimní černobílé šaty s volánem

  • Střih se skládal z dvanácti samostatných dílů.
  • Živůtek je tvarovaný středními a přisazenými bočními švy. 
  • Spodní část šatů vznikala postupně: . Nejdřív modelace pasu pomocí hlubokých pasových  hlubokých záševků. Po spojení s vrchními díly, byl na sukni přišit přesně rozměřený koketní volán.
  • Rovné dlouhé rukávy byly vsazeny dříve než široký a vysoký límec.
  • Rozměrově velkorysý zdvojený límec se třemi zrcadlovými záhyby v předním středu vyplňuje celý dekolt a v ramenní části nahrazuje velkou část rukávů . 
  • V zadním dílu průkrčníku je límec tvarován do ztracena. 
  • Jedenkrát prošitá spodní záložka včetně volánu sahá pod kolena, zhruba na šíři dvou prstů.


Šaty jsem šila celkem čtyři podvečery. I přes poddajnost materiálu a nízkou gramáž látky šlo o složitější konstrukční a krejčovské postupy. Upřímně, moje milé dámy, potřebovala jsem si dokázat, že život jde opravdu ve vlnách. Na jedné straně, sice padáme na ústa, na druhé sklízíme ale pochvalné body....


Zimní šaty nejsou záměrně  ušity na tělo. Mají místo pro další spodní vrstvu. Večerní mrazivé procházky vánočně vyzdobeným centrem. Přátelská zastavení na svařák z umělohmotného kelímku a  trdelník z ulepeného ubrousku.  Živě zpívané koledy. Tradiční zazvonění na zvonec přání. U toho všeho mohou s semnou černobílé šaty být.


A v jakých šatech, plánujete vyrazit na vánoční trhy Vy, moje milé dámy?












Žádné komentáře:

Okomentovat